Scheids, scheids: dat was buitenspel!

 In Geen categorie

Terwijl het Nederlands Elftal bij onze oosterburen het gras opat tijdens het EK, doken wij de bossen van Zeist in voor een bezoek aan de KNVB Campus. Het werd een iconisch evenement waarbij we een kijkje achter de schermen kregen, onze traptechniek testten en wedstrijdsituaties beoordeelden in de VAR Room. We sloten af met een heerlijk buffet op het Oranjeplein.

Scheids!
De centrale vraag die we deze middag beantwoord kregen was: hoe manage je een topwedstrijd? Onze leidsman was Allard Lindhout: eén van Nederlands allerbeste voetbalscheidsrechters, actief in zowel de Eredivisie als op toernooien zoals de Champions League en de Europa League.

Geel en rood
Aan de hand van videobeelden maakte Allard continue de vertaalslag van de competenties die een scheidsrechter nodig heeft, naar die in het bedrijfsleven. Luchtig en vol humor liet hij zien waar schijn soms bedriegt. Respect in het veld telt. Soms lopen de emoties hoog op en gaat het er stevig aan toe. Dat vraagt veel van een scheidsrechter maar in tegenstelling tot wat wij denken wordt er iets minder gescholden dan wij denken. Aan de hand van bekende wedstrijdbeelden trokken wij gele en rode kaarten. Niet mee eens? Kom maar op! Daarnaast liet Allard ons nadenken over de wedstrijdvoorbereiding en hoe de belangenafweging tussen onder meer KNVB, burgemeester, politie, uit- en thuisspelende club verloopt ingeval van calamiteiten.

Wat wij er onder andere van leren is hoezeer je attitude in en buiten het verschil kan maken en hoe essentieel teamwork is. Aan de hand van de ‘oortjes ‘ horen we hoe de communicatie met de lijnrechters, de vierde man en de VAR verloopt. Uniek!

Sidekicks
Nadat Allard zijn presentatie affloot, konden we kiezen uit een drietal fantastische sidekicks: de VAR room, footgolf over de KNVB Campus en een geweldige rondleiding. De rondleiding voerde onder meer langs de revalidatie-, hotel- en trainingsaccommodatie, de persruimte en het innovatiecentrum. Moest vroeger uitgeweken worden naar de Veluwe, tegenwoordig vinden alle toernooivoorbereidingen plaats in Zeist. In de VAR Room werden door ons in vijf groepjes met een technicus wedstrijdsituaties beoordeeld.

VAR Room
Verdorie, was dat nou buitenspel? Terugspoelen, nee dáár. Elleboog, hands. Vrije trap! Ogen tekort, kijken op vier subschermen. Je beslissing doorgeven aan de scheidsrechter en overleggen. Terwijl de scheidsrechter een ‘schermbeweging’ maakt, zetten wij ons besluit op de stadionborden. Ondertussen coacht Allard. Dat moet sneller jongens: 7 minuten! Het werd ons in één keer duidelijk waarom beslissingen soms even op zich laten wachten en waarom ook de VAR topsport is. Het spel ligt stil. Je moet het echt zeker weten ook. Een soort Formule 1-bandenwissel. Pfff, even bijkomen. Wie nu het gras rook, kon gelukkig even een rondje footgolfen over de Campus. Ook weer geweldig natuurlijk, een paar ballen door de lucht jagen. Niet dat we prijzen verdeelden, maar toch even leuk voor ‘Ranking The Masters’ de uitslag: 1. Roelof Oldenziel 27 kicks – 2. Richard Splinter 28 kicks – 3. Linda Kleiberg 29 kicks.

Derde helft
Tijdens de derde helft genieten we van een buffet op het Oranjeplein. De KNVB crew presteert het vooraf om 45 m/v in het Holland Café in een paar minuten te voorzien van bier en bitterballen. De barman heeft een geheugen als een tank! Terwijl de Oranje-leeuwinnen aan de rand van het plein genieten van een teambuffet wordt de rest van het Oranjeplein voor ons ingeruimd. We kijken hoe onze zuiderburen het doen op een megalomaan groot scherm en genieten van al het heerlijks. Wat hébben we hier als bestuur hard voor moeten knokken, maar het is gelukt.

Tot slot nog twee mooie surprises: Stanley Bakker biedt ons gratis zomertraining aan voor juli en augustus in Movement Gym en Club en iedereen neemt een MasterDopper mee naar huis. De eerste – prachtige – helft van 2024 zit erop. Nu klinkt het rustsignaal en bespreken we wat de tweede helft ons gaat brengen!

Niet geweest? Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Tekst: Bert van Weert
Foto’s: Patrick Siemons

Neem contact op

Je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.