Gehackt zonder dat je er erg in hebt

 In Geen categorie

sander-tosch

Cloud computing, online search, e-mailverkeer, mobile messaging, gebruik van tal van devices, platforms en software: hoe veilig is het eigenlijk allemaal? Ethical Hacker Sander Timmerman van Tosch Automatisering toonde ons live enkele staaltjes ‘inbraak’. Zo gepiept.

Onze online activiteiten zijn heel divers en een onlosmakelijk onderdeel onze huidige bedrijfsvoering. We bestellen bij webshops, maken gebruik van gratis wifi-netwerken. Big Brother is overal. Kunnen ook wij worden gehackt? “Piece of cake”, vertelt Sander. “Het gevaar loert overal. Denk aan software die zich installeert als je op een link klikt uit een phishing mail. Die ziet er tegenwoordig verdacht echt uit. Jij denkt dat je op een track-and-trace link drukt in je UPS mail, maar dan opent zich Pandora’s box. Kleine tip: druk op ‘reply’. Als je dan in de antwoordregel een vreemde afzender ziet, is het foute boel. Cybercriminelen moeten zich ergens kenbaar maken en meestal is dat daar. Wegmikken, die mail.”

publiek-tosch

Ook open wifi-netwerken zijn Sander een doorn in het oog. Hij demonstreert hoe hij met een ontvanger heel simpel tussen jouw computer en die van jouw ontvanger kruipt en alles onderschept. Stuurt hij uit jouw naam ineens berichten. Uiterst verwarrend: “Dat kan ik dus ook in de trein of in een hotel. Ik ben zelfs in staat de secretaresse van mijn slachtoffer te melden dat er morgen iemand van KPN op de stoep staat. Ik meld me de volgende dag als KPN monteur en zit zo in de serverruimte. Luilekkerland voor elke hacker! ‘Kopje koffie, meneer?'”

“Hackers zullen altijd op zoek gaan naar je e-mailaccount. Hebben ze deze dan halen ze je hele identiteit op. Alles is hieraan namelijk gekoppeld. Beveilig deze met een apart wachtwoord.” Paranoia hoeven we wat Sander betreft ook weer niet te worden: “Er zijn steeds beter beveiligde systemen en netwerken, maar je ervan bewust zijn kan geen kwaad. En weet wel dat je als bedrijf aansprakelijk bent voor datalekken.”

En wij? Wij zagen het de hele avond zonnig in, want Sander had voor de gelegenheid ons MOB-mailsysteem gehackt en iedereen gevraagd er een zonnerbril mee te nemen. Met dank aan onze gastheer Rabobank Amersfoort Eemland werd een toost uitgebracht op het nieuwe pand en keken we – met ogen in de rug – terug op een leerzame avond.

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Tekst: Bert van Weert
Foto’s: Peete van Spankeren

Neem contact op

Je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.