Eerste masterclass ‘bedrijfsovername’ een succes

 In Geen categorie

Ons idee om masterclasses te gaan organiseren naast de reguliere avonden is vandaag succesvol van start gegaan. Graag willen we onze bibliotheek aan kennis naar elkaar open zetten. Hoe het werkt om in wat compactere settings te worden bijgepraat over actuele ondernemersthema’s daar hadden we vooraf een idee bij. En gelukkig pakte dat ook zo uit. De masterclass biedt de kans ook om in kleinere settings net weer eens wat andere contacten te leggen, de diepte in te kunnen gaan, vragen te stellen en tijdens de lunch nog eens even jouw individuele situatie te bespreken. Een aanvulling van onze ‘normale’ avonden, die zeer werd gewaardeerd door de aanwezigen.

Overnames zijn een proces
Deze eerste sessie stond in het teken van de bedrijfsoverdracht of -overname. Dit is een complex en langdurig proces, waarbij 67% van de ondernemers één of meerdere adviseurs inschakelt. In veel ondernemerslevens komt de bedrijfsoverdracht voorbij; Of je neemt een bedrijf over of je wordt overgenomen. Het verkopen van je bedrijf is een grote stap. Misschien ook een waar je nu nog niet mee bezig bent, maar het is wel een scenario waar je op tijd over na moet denken. Waar let je op bij een acquisitie? En hoe bepaal je de waarde van het bedrijf dat je overneemt? Welke financieringsvormen zijn er?

Of ga je je eigen bedrijf verkopen? Doe je dat extern of ga je deze overdragen aan de volgende generatie of aan een familielid? Wat je ook kiest, het is zaak om te zorgen dat je goed voorbereid bent. Dat werd wel duidelijk. Een bedrijfsoverdracht is vaak een complex en langdurig traject met veel partijen, financiële beslissingen en emotionele keuzes. Hoe zorg je dat je in iedere fase van je bedrijf ‘verkoopklaar’ bent en dat er waarde binnen je bedrijf is gecreëerd?

Kennisbundeling
De aftrap voor deze masterclass werd verricht door onze partner Rabobank – waarbij accountmanager MKB Ronald Evers, geassisteerd door Hasib Mohammadi – de financiële kant van het verhaal belichtte. Waar kijkt de bank naar en wat moet je qua stukken voorbereiden? Collega-master Alfred van Muiden – van Claassen, Moolenbeek en Partners – zette ons na een interactief rondje aan het denken. Zijn ronde makend langs de 16 aanmelders, maakte duidelijk hoe divers overnamevraagstukken eigenljk zijn. Waar de één zijn formule wilde uitbouwen, was de ander bezig met het uitkopen van een compagnon. De derde startte zijn exitroute en nummer vier vroeg zich af of ie alles in geval van een calamiteit wel goed had vastgelegd. Er is niet één soort bedrijfsovername; Het is volstrekt maatwerk. Due diligence, mediation, waardering, onderpand: alles kwam in vogelvlucht voorbij. De ene vraag haalde de andere uit. We hadden tijd tekort. Mogelijk een leermomentje.

De locatie aan de Netwerklaan was perfect. Tijdens de uitstekend verzorgde lunch werd stevig doorgepraat. Alfred kwam nauwelijks aan een broodje toe en noteerde diverse afspraken! Er wordt bij de MoB echt zaken gedaan, vaak wat nadrukkelijker vanuit de vertrouwelijkheid van de relatie. Toch weer eens goed om te zien. Ook Rabobank keek er met voldoening op terug. Dit was immers de eerste keer sinds onze samenwerking – historisch momentje – dat zij vanuit hun eigen professie ‘klassikaal’ kennis met ons konden delen. Zij wij ook blij mee, dit versterkt ons partnership.

Lang verhaal kort: dit is ab-so-luut voor herhaling vatbaar. Heb jij ook een onderwerp dat zich hiervoor leent? Wil jij ook een masterclass organiseren? Check even de criteria en mail ons je voorstel. We zijn nu een klein lijstje met interessante onderwerpen aan het aanleggen. Wie weet ben jij degene die in oktober onze volgende masterclass organiseert? We zijn benieuwd!

Tekst en foto’s: Richard Splinter en Bert van Weert

Neem contact op

Je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.