2CV’s, wijn en vreemde vogels

 In Geen categorie

Vogel Fred van der Veer

Van ‘soleil’ was 20 juni even geen sprake. Bakken water vielen er uit de hemel. Koortsachtig zocht het bestuur een oplossing. Op hoop van zegen: een week verplaatsen dan maar. Het pakte uit als een wonder. Het eerste zonnetje dat we in twee druilerige weken Pays-Bas mochten hebben, viel ons precies deze avond op de kruin.

13 2CV’s wachtten ons op, in de Hoefse garage van Vintage Road Trips. De aanblik van deze eenden wierp ons dertig jaar terug. Iedereen herinnerde zich direct die te gekke tante met haar übercreatieve Fransoos. Of hoe l’amour in zo’n ding bedreven kon worden. Zeg, hoe werkte dat ook alweer met die handversnelling? Niks bekrachtigd, verwarmd of elektrisch. Een draaicirkel ruimer dan onze aardkloot. En allejezus, wat helt dat ding over in de bochten.

Vintagebaas Rien Tilstra kon het niet laten en had stiekem toch een paar opdrachtjes in elkaar gesleuteld. Een kleine trip ’touristique’ volgde over de mooiste weggetjes door ‘notre région’. Want een … hoort erbij.

Aangekomen bij de wijngaard – toch knap hoe je een uur doet over het traject Amersfoort-Nijkerk – wachtte ons een schitterende entree op wijngaard ‘Aan de Breede Beek’. Daar achter de wijnranken lag ‘la domaine’. Wat bij ons locatiebezoek een tuinhuisje en een buitenhutje leken, had een heerlijke grandeur gekregen. Tussen de Franse lekkernijen en de fantastische wijnen door was ook het programma rijkelijk gevuld.

_DSC5677

Na de ‘soupe et secco’ volgde een rondleidinkje van onze gastheer. Alle zonnige verhalen over het enten van ranken en het omzetten van de suikers in alcohol ten spijt, daalden onze eigen suikerspiegels tot een dusdanig niveau dat het hoofdgerecht werd bestormd als de Bastille. Coq au Vin, Boeuf Bourguignon, gratins en heerlijke salades. Het kon niet op! De bediening besloot daarop zelf maar even mee te buffelen.

Wie dacht dat dat het wel zo’n beetje was, had pech. Speciaal voor de gelegenheid was valkenier Jeroen Settels (zoon van) uitgenodigd voor een roofvogeldemo. Verschillende valken, haviken en zijn absolute trots – een Amerikaanse gier – aten uit onze hand. Assistent Gert werkte hard om alle uitgestrekte armen te voorzien van voer en handschoenen. Uiteindelijk liep het programma 10 minuutjes uit. Precies de tijd die hij nodig had om zijn valk, parmantig zittend op de hoogste tak van een reusachtige boom, weer te laten afdalen met zijn verleidelijke fluittonen. Dat lukte niet erg. Zou het een Française geweest zijn?

Enfin, dat gaf ons even tijd om de winnaars van de 2CV-rallyrit bekend te maken. Team Will Grigg’s On Fire – oftewel Richard Splinter, Harry Settels, Frank Vissers en Karl Spaaij scoorden op creatief fotowerk, de opdrachten en op de benaderingsvraag van 5.235 2CV’s op NL-kenteken. Een extra fles wijn viel hen ten deel. Uiteraard ging niemand met lege handen naar huis. Wie de ‘BOB’ moest zijn, wist niemand meer. Dat heb je boven de veertig. Geen punt, daar dealen we mee. Het was weer een mooie avond. Santé!

Tekst: Bert van Weert
Foto’s: Peete van Spankeren

Contact Us

We zijn er nu niet. Maar je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.