Mondhoekmoment met Karl Raats

 In Geen categorie

Op deze drukbezochte introducé-avond hadden wij Karl Raats te gast. Raats – topspreker in Creativiteit en Creatief Denken – is een ‘rondom afgestudeerd’ mindmapper, snellezer en lateraal denker in Creativity, Innovation & Change en gastdocent ‘Applied Creative Thinking’ aan de Universiteit van Gent. Daarnaast is hij uitgever van het enige magazine over creativiteit en innovatie der lage landen, luisterend naar de struise naam ‘Pinching the Ostrich’. Maar bovenal is hij ‘serial entrepreneur’.

Hij weet dus waar hij het over heeft. Het aanboren van natuurlijk creatief talent kan ook zeer ervaren ondernemers helpen groeien. Hoe dat werkt demonstreerde hij aan de hand van enkele positioneringsvoorbeelden. Wie de focus legt op zijn eigen ontwikkeling, komt op een dag tot de ontdekking dat hij geen concurrenten meer heeft. Ook ging Karl uitgebreid in op het stimuleren van creatief denken. Bedrijven die hun talent slecht benutten hebben de extraverte snelle reageerders – de zogenaamde drie seconden denkers – ‘de macht’, terwijl de 10 seconden denkers wel eens de betere ideeën zouden kunnen hebben, maar zich overklast voelen. Evenwicht is het sleutelwoord.

Vervolgens gaan we zelf aan de slag. 26 tips in sneltreinvaart hoe de MoB te verbeteren. Top of mind, instinctief. Dan mag aan elke tafel iemand zijn elevator pitch neerleggen en verbeteren we die propositie in de rollen ideeëngenerator, realisator en criticus. Karl moet even loskomen, maar weet ons dan een paar ‘mondhoekmomenten’ te bezorgen. Momenten die hij omschrijft als ‘huh, kan dat?’ ‘het is niet waar zeker?’ ‘huh huh’. Hij laat zien hoe je op creatieve wijze gedrag kunt beïnvloeden en toont een anti-aanplakcampagne van de gemeente Gent.

Karl Raats neemt ons in ijltempo mee in het avontuur dat creatief denken heet. Steevast met een glimlach. Dit omdat de ‘haha’ schrikbarend dicht bij de ‘aha’ ligt! Zelf verpakt hij zijn drang tot vernieuwen heel subtiel: “Ik heb het recht niet anderen van hun gebaande paden te knallen, vanuit de loopgraven van mijn eigen comfortzone!”

Zelf voelen wij ons nogal comfortabel met het enthousiasme van de introducés om lid te worden, maar blijven alert op mogelijkheden om te verbeteren. Zou Raats er debet aan zijn?

Neem contact op

Je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.