Hoe geef jij jezelf een energy boost?

 In Geen categorie

Zeker in deze hectische tijden waarin de crises zich lijken op te stapelen, is het hoog tijd om stil te staan bij de vraag: ‘Waar krijg jij energie van?’. Ondernemen is topsport, dus is het is belangrijk om in conditie te blijven. Iets met een gezonde geest in een gezond lichaam. Op dit moment meldt 10% van de beroepsbevolking zich ziek met psychische klachten. Dus gunden we onszelf een pitstop. Gewaarschuwde ondernemers tellen immers voor twee.

Carollyn de Faria gaf ons in een kijkje in de coulissen. Hoe ga je om met stress en hoe bewaak je je energie? Zij is verbonden aan de organisatie ‘Mentally Fit’. Na jarenlange managementervaring stapte ze over naar verandermanagement en leiderschapsontwikkeling. Ze coacht nu teams, managers en ondernemers.

In Het Lokaal op de Amersfoortse Oliemolenhof zat ze bij voorbaat ‘in de put’, maar daar klauterde ze verbaal heel snel weer uit. Zo slingerde ze er direct de driehoek kennis-sociale interactie-energie in met de benchmark ‘waarom doe ik dit?’ Een van de zijden van de ’tripod’ is meestel zwakker als de druk toeneemt. Zodra je je daarvan bewust bent, kun je gaan ‘bij laden’. Ze benoemde daarbij boosters als slaap, muziek, sporten, bewegen, complimenten en natuurzuivere voeding, maar ook de drainers waarop je energie lekt.

Stressreductie kan ook heel praktisch zijn: “We hebben het allemaal weleens dat je ’te hoog in je ademhaling zit’. Een stressvol gesprek in struikelt als het ware. Gebruik dan de 4-7-8 techniek; adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. En adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.”

Topsport is een sprint (80% training, 20% competitie), ondernemen is een marathon (20% training, 80% competitie). “Dat is zeker stressvol, maar stress is niet per se slecht. Het maakt je klaar voor prestaties en zet je aan tot mentale groei. Maar we luisteren slecht naar ons lijf en onderdrukken de signalen door er de hele dag sloten koffie in te gooien”, meldt Carollyn. “Ons stresshormoon Cortisol slingert ons ’s ochtends aan, waarna later het slaaphormoon melatonine het overneemt, maar we luisteren daar niet en rekken de slaap. En we bewegen niet. Wist je dat 20 minuten stevig doorstappen goed is voor je hersens?”

Met de ‘Mentimeter’ konden we direct onze eigen waardes teruggeven. Op papier lijken we shiny en happy, maar het gemiddelde zegt niks, het gaat om de spreiding. Maar hé, nieuwe ronde, nieuwe kansen. En dus kwam Carollyn met dit aardige filmpje Then why worry? 

Uit alles blijkt dat meer balans ons gaat helpen. Skip alle triggers van social media, zet alle meldingen uit: focus. Wissel periodes van diepere concentratie af met een break. Schrijf je top 3 prio’s voor de volgende dag op. Carollyn is blij dat Corona over z’n hoogtepunt is: “Als er één ding voor ons mensen belangrijk is dan zijn het de ‘human toch’ en ‘recognition’!”

Vol energie gingen we daarop aan het Vegan diner. Want powerfood herkennen ondernemers. Het zag er overigens niet alleen fantastisch uit maar werd bovenal energiek uitgeserveerd. Dikke complimenten aan Rinke van ’t Holt en zijn team van Het Lokaal. Het was weer een mooie avond!

Bekijk hier de foto’s

Tekst: Bert van Weert
Foto’s: Patrick Siemons

Neem contact op

Je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.