Geheel in De Stijl

 In Geen categorie

Of een bezoek aan het Mondriaanhuis, Rietveldpaviljoen, een rondleiding door Stadsgidsen, een diner én een beetje netwerken in één avond passen? Bij de masters wel!

Het werd een wat je noemt ‘stijlvol uitje’. Vooraf hadden we nog enigszins de kriebels of cultuur wel een meesterlijk dingetje was. Die vrees bleek echter ongegrond. Op de uitnodiging werd snel, massaal en enthousiast gereageerd. Desalniettemin hadden we enkele uitdagingen. Zo zijn kunst en food geen geweldige combinatie. Geen verzekeraar durft het aan, dus moest er een tent worden opgetuigd. En we wilden natuurlijk ook wel wat zien én doen. Conclusie: we zouden met een voorafje de nood lenigen tot half negen. Cultuur vraagt soms offers: het is niet anders.

Bleef over: een tour de ville langs 100 jaar De Stijl. Het Mondriaanhuis oogde ravissant. Voor velen de eerste blik op deze 2.0 versie. We hadden het huis geheel voor onszelf en er konden diverse presentaties bekeken worden. Wat niet iedereen begreep is dat er buiten de presentaties nog veel meer te zien was. Maar we zijn nu eenmaal niet zo van hokjes en bewegwijzering. Vrijheid, blijheid. De wijn, de amuses en de ontmoeting waren na het zomerreces voor een ieder minstens zo belangrijk.

Twee gidsen troonden ons in stijl mee langs city views, ‘hinderlijk’ onderbroken door een Mondriaanbiertje, ons trots gepresenteerd door bierencycloop Jauk Hellevoort in de luwte van de St. Joriskerk. De herinrichting van De Zonnehof pikten we nog net even mee om te belanden in de foyer van het Rietveldpaviljoen voor de expositie ‘De Stijl Voorbij’. Het kreeg helaas net wat weinig aandacht. Niet zo gek als je weet dat het buffet ons tegemoet dampte.

Als uitgehongerde padvinders doken we op de proviand. Een enkeling had er meer van gehoopt, een ander ging tevreden huiswaarts. Velen genoten tot laat en met volle teugen. Winnend ZomerOndernemer Vincent Vis sponsde alle kennis die hij kreeg opgelepeld. De introducés laafden zich aan de sfeer. En heel even, wie er bij stilstond werd het gewaar. Ja, daar ging het. Een gevoel voor stijl maakte zich van ons meester.

Tekst: Bert van Weert
Foto’s: Peete van Spankeren

Contact Us

We zijn er nu niet. Maar je kunt ons een e-mail sturen en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.