Smeltkroes van het debat
Hij stond al twee jaar op ons verlanglijstje en eindelijk hadden we ‘m: Sharon Kroes. Hij is misschien wel het best bewaarde geheim van zakelijk Nederland. Op deze avond liet hij ons zien hoe je gesprekken naar je hand zet, overtuigend presenteert en onwrikbaar beargumenteert. (Sharon noemt dit laatste de drieslag. Gelukkig beheerste uw copywriter die al…).
Sharon is persoonlijk debatcoach van ministers en managers in Nederland en Vlaanderen. Hij leert beleidsmakers en ondernemers hoe ze verbaal veel scherper uit de hoek kunnen komen. Niet voor niets stapt hij deze avond de ring in van het Bergpaviljoen met zowel een goede linker als rechter.
Maar hoe fikst een president zijn speech eigenlijk? De twee uitersten in de film zeggen alles. Obama deed zijn mededeling in 9 minuten. Flabbergasted. Trump maakte er een personality show van ruim drie kwartier. En nog wist hij niet te overtuigen. De verschillen zijn overduidelijk, maar waar gaat dit fout? Sharons stijl is helder, pittig en confronterend en duikt direct met ons de actualiteit. Stikstof, hoe kan het ook anders.
Sturen van een gesprek
Op handige wijze laat Sharon direct zien hoe je een gesprek stuurt. Soms al door een simpel woord en een vraagteken (kokerillusie). Let goed op, waar je op reageert, stelt hij. Precies dat komt namelijk centraal te staan in de discussie. Sharon vertelt ons hoe het menselijk brein werkt. Zo is er een associatief brein dat de neiging heeft dingen te duiden, te be(voor)oordelen en naast innerlijke logica te leggen. Daarnaast kennen we het rationele brein. Wij mensen zijn dat echter totaal niet, we zijn er te langzaam voor (cognitieve depletie).
Betoog opbouwen
Enfin, terug naar de stikstof. “Wat je ook betoogt, je moet het goed opbouwen”, vertelt Sharon. “Redeneer vanuit je standpunt terug naar het belangrijkste argument, het ondersteunende argument, het daarvan ondersteunende argument, enzovoorts. Doe dat net zo lang tot je het punt van acceptatie bereikt. Het is precies dat punt waarvan je denkt dat iedereen het met je eens is. En draai je betoog dan ondersteboven! Argument-argument-argument-standpunt. Je neemt je publiek zo langzaam mee in je verhaal. Leg je eerst je standpunt op op tafel dan ben je de rest van de avond bezig om de weerstand te overwinnen. Dus eerst de ja’s dan de amen.”
Blijf aan het woord
Op fenomenale wijze haalt Sharon alle trucs uit de kast. Hoe je je publiek weet te boeien bijvoorbeeld. Het gaat al snel over verbale cliffhangers (‘wat mij nu laatst gebeurde…’, ‘als ik u een voorbeeld mag geven…’ of ‘het zal u verbazen maar…’). Ook de brugzin houdt je aan het woord (‘waar ik het ook nog over wilde hebben… en de ‘maar tegelijkertijd…’). Ook laat hij op fenomenale wijze zien hoe je je tegenstander ontregelt door woorden te spiegelen. Architect? Hond? Egbert Kielstra was het spoor even zoek. De zaal eet inmiddels een blik Pal alsof het biefstuk is.
Met de tong op de schoenen zijn we blij dat Het Bergpaviljoen ons het hoofdgerecht uitserveert. Even bijkomen. Sharon heeft ons een uur lang stilgehouden. Dat haalt bij ons zeker het Guinness Book of Records.
We begonnen met Obama en daar eindigen we vanavond ook mee. “En denk dus niet dat die altijd erg inhoudelijk uit de hoek kwam”, schampert Sharon. In feite kan bij met alles wegkomen, simpelweg om hij zijn speeches opbouwt volgens enkele gouden regels.
De gouden regels van een Obama-speech:
- Creëer het contrast (‘you’ versus ’they’)
- Hou het raadselachtig en vaag (’they said this day would never come’)
- Benut de kracht van de herhaling (‘van de herhaling dus’)
- Gebruik de drieslag (‘veni, vidi, vici’)
- Schep de juiste sfeer (today is a defining moment in history’)
En dan… kom je dus overal mee weg. Overtuig jezelf!
We kunnen vanavond rustig scharen onder ons rijtje gedenkwaardige avonden. Die enkeling die niet geweest is, helpen wij met dit verslag alsnog een beetje in het zadel. Maar weet wel dat je collega’s zich inmiddels hebben bekwaamd in het debat. We kregen les van de absolute eindbaas. Nederlands, Europees én wereldkampioen debatteren. Sharon, enorm bedankt voor het delen van je kennis en je ‘punches’. Om met Muhammed Ali te spreken: ‘Don’t count the days, Make the days count’.
Tekst: Bert van Weert
Foto’s: Patrick Siemons